zondag 16 mei 2010

Het zorgstelsel van Nederland

http://www.nrc.nl/binnenland/article2544747.ece/Ziekenhuis_kan_fors_bezuinigen
"Ziekenhuis kan fors bezuinigen" is te lezen in een artikel op de site van NRC. Er schijnt namelijk een "college van zorgverzekeringen" te bestaan, waarschijnlijk zijn zij verantwoordelijk voor het adviesbeleid van medische behandelingen.

Verder is te lezen dat de invoering van de marktwerking in de zorg per 2006 niet de gewenste resultaten heeft gebracht. Ziekenhuizen moesten zich meer gaan specialiseren en minder behandelingen aanbieden. Per ziekenhuis zou de kwaliteit van de aangeboden behandelingen worden verhoogd. Ook kunnen heel veel patiënten worden verholpen met een minder dure therapie.

Wanneer ik zo'n artikel lees, ontstaan er een hoop vragen in mijn hoofd. Niet is er alleen teveel bemoeizucht van zorgverzekeraars, maar ook de kwaliteit van de zorg met betrekking tot het financiële plaatje. Natuurlijk is het bezopen dat een specialist 4 uren krijgt uitbetaald terwijl hij daarvan maar 1 uur daadwerkelijk aan het werk is met die ene patiënt en daarna verder gaat met andere werkzaamheden. Maar hoe zit het dan met de zaalarts die patiënten aan bed helpt, of verpleegkundigen die met een té hoge werkdruk kwalitatief goede zorg willen aanbieden?

Laten we eens gaan kijken naar het financiële plaatje van "de zorgverzekeraar". Iedere nederlander is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Inderdaad, hiermee dek je als persoon de kosten wanneer je wordt aangereden door een auto en met de ambulance naar het ziekenhuis wordt vervoerd.
Maar gaan we kijken naar andere therapiën die zijn geclassificeerd als "alternatieve geneeswijzen", dan haalt de zorgverzekeraar heel snel zijn handen ervan af. Want de werking van deze therapiën zijn niet wetenschappelijk aangetoond, dus dan hoeven ze ook niet worden vergoed. Vrij logisch toch? In weze wel, ware het niet dat er ook therapiën bestaan waarbij wél wetenschappelijk is aangetoond dat deze werken, maar niet worden vergoed.
Het is dankzij deze fijne mensen dat mijn vader maandelijks de nodige euro's uit zijn portemonnee kon trekken vanwege de gezondheid van mijn moeder. Wat is de zorg toch goed geregeld hier in Nederland, mijn complimenten!

Ok, ervan uitgaande dat het verdere ziektetraject van mijn moeder het gevolg was van een aantal onvoorziene omstandigheden komen we aan op het volgende: medische missers!
Ja, ze worden nog steeds gemaakt. Zet de televisie aan op nederland 1,2 of 3 en dan kan je als consument "genieten" van een programma medische missers. Ik ben geen vaste kijker, maar als ik bij toeval dit op tv zie dan blijf ik altijd wel even hangen. Ondanks het feit dat ik medelijden heb met de "slachtoffers", kan ik met enige regelmaat "de specialist" ook wel begrijpen. Het is nou eenmaal mensenwerk en zoals vroeger bij de bollenboer werd gezegd: waar wordt gewerkt, daar worden fouten gemaakt.
Een tijd geleden las ik ergens dat een arts pleitte voor openheid onder huisartsen voor deze "medische missers". Want van de één zijn fout, kan de ander zijn lering uit trekken. Ik heb me er niet verder in verdiept of dit plan ooit van de grond is komen, maar dit laat tenminste wel zien dat er ook vanuit de doelgroep actief wordt nagedacht over het voorkomen van deze menselijke foutenmarge; en mocht er een fout zijn gemaakt, dan lijkt het mij gepast dat de desbetreffende specialist alles moet doen om zijn fout enigszins te herstellen.

Terug naar het artikel, want de laatste twee zinnen wil ik graag dieper op ingaan. In de eerste zin wordt vergeleken hoe vaak een behandeling hier in Nederland wordt toegepast ten opzichte van Engeland. En daarna volgen de woorden: financiële motieven kunnen daarin een rol spelen. Wow...had je daarvoor een universitaire studie moeten doen van 4 jaar? Engeland heeft een compleet ander systeem. Daar zijn veel meer geprivatiseerde klinieken actief, die dus hun eigen financiën moeten reguleren. Om even te speculeren, ik durf gerust te stellen dat meer dan de helft van de medische behandelingen in deze geprivatiseerde klinieken worden uitgevoerd. Ook kent Engeland geen zorgverzekering zoals we die hier in Nederland hebben, maar wordt er vaak via een werkgever een zgn. "health insurance" afgesloten, waarbij dus een x percentage van het loon naartoe gaat.

Wat mij fascineert is dat het lijkt alsof er een groep bestaat hier in Nederland dat hard zijn best doet om de zorg "winstbaar" te maken. Of dit nou arrogante zorgverzekeraars zijn met twee gezichten of beleidsmakers van één of ander adviesbureau; je kan geen winst maken van de zorg! Ik zie het helemaal voor me, over tien jaar krijgen we reclame op televisie met de volgende woorden: kom werken in het ziekenhuis! Het rendement is gegarandeerd 200%! Zelfs aan overleden personen kunnen we nog geld verdienen!.
En mensen die ons zorgstelsel proberen te vergelijken met die van andere landen zoals België of Engeland, dat is hetzelfde als appels met peren vergelijken. Daarnaast is ons zorgstelsel jarenlang gerenommeerd op zijn hoogstaande kwaliteit en ja, dat kost nou eenmaal geld. Maar blijkbaar wilt deze groep niet meer betalen voor deze kwaliteit. 2 miljoen voor een mensleven is dus toch te duur?

Het weekend is voorbij en morgen gaan we weer aan de bak. Ik wens ieder een fijne week toe, studeer/luier/werk ze! Een dikke knuffel van Halbe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten