maandag 24 mei 2010

Het fallissement van het kapitalisme

Sta eens stil en kijk eens om je heen. Overal is te zien dat mensen aan het veranderen zijn, of betergezegd, hun gedachtengoed over de economie is aan het veranderen. Het leven is dynamisch en dankzij de ontwikkeling van het dier dat de mens heet is er een "wetenschap" ontstaan dat economie heet.

Economie is in feite ontstaan samen met de industriële revolutie. Technologie kwam in een stroomversnelling terecht en met geld waren wij mensen in staat nog meer geld te maken. Met deze ontwikkeling begon in feite het ontstaan van het kapitalisme. Het is eigenlijk een vrij logisch systeem; iemand die hard werkt heeft recht op een evenredige beloning. Die beloning is geld.
Maar dankzij de geschiedenis is er met de ontwikkeling ook een sociaal systeem ontstaan dat zijn wortels vindt in het orginele gedachtengoed van Karl Marx; het marxisme.

Geef nou zelf toe, iemand die chronisch ziek is en dus niet in staat is om te werken heeft ook recht op een "normaal leven". Dus duurde het niet lang voordat er in de maatschappij een systeem ontstond waarbij kapitalisme de hoogtij vierde, maar waar de zwakkeren in onze samenleving een helpende hand werd geboden.
En toen kwam het communisme. Het is eigenlijk niet eens een heel slecht systeem, als je het simplistisch gaat bekijken. Iedereen deelt alles met elkaar; dus krijgt iedereen een evenredige hoeveelheid geluk toebedeeld. Het probleem is alleen dat het individu verloren gaat in dit systeem. En juist dat is de mens! Hoe sociaal mensen ook zijn, wij worden alleen geboren en wij gaan ook alleen dood. Ieder mens heeft zijn eigen belevingswereld, zijn eigen bewustzijn. Het communisme is in feite een onderwerping aan "de gemeenschap". En het verbaasd mij niet dat een hoop mensen dat weigeren, want iedereen heeft zijn eigen visie op het leven en zijn individuele wensen en dromen.

Dan nu, anno 2010 is de mens zover gekomen dat het kapitalisme scheuren begint te vertonen. Mensen worden steeds slimmer, krijgen steeds meer "wereldwijsheid". Het kapitalisme is een systeem dat werkt, maar alleen in de westerse wereld. Want doordat wij als mens misbruik maken van de zwakkeren in deze wereld, kunnen wij rijk worden. "Vroeger" gebeurde dit door middel van handel. Maar wat is er gebeurd? De mens wordt nog gieriger! Want alleen mensen die geld hebben, zijn bang om dat geld te verliezen. En wat ga je dan doen? Je wilt nog meer geld hebben om er zeker van te zijn dat je altijd geld hebt! Op die manier zorgt ons geweldig kapitalistisch systeem ervoor dat eerlijke mensen wordt opgelicht. Of dit nou een louche aannemer is die met een x bedrag geld met de noorderzon verdwijnt, of onze arrogante geldzieke bankieren die met ons geld heel wat restaurants hebben bezocht of de nodige hoeveelheden hoeren hebben besteld; de eerlijke hardwerkende mens wordt genaaid waar hij bij staat en hij kon er niet eens van genieten!

Een lange tijd geleden las ik de volgende woorden in de pers het kapitalisme is falliet. Die woorden werden uitgesproken toen de kredietcrisis op zijn hoogtepunt was en één van 's werelds grootste zakenbanken was gevallen. Een jaar verder blijft onrust in de financiële sector, want onze geweldige speculanten hebben ervoor gezorgd dat onze euro langzamer maar zeker minder waard aan het worden is. Meneer wilders wilt de gulden weer invoeren, het is alleen zo jammer dat de euro essentieel is voor het vormen van een sterk economische blok ten opzichte van de amerikaanse dollar en de japanse yen.

En nu? Nu gaat het leven gewoon door, mét alle onrust op de financiéle martken, mét alle beleggers die druk bezig zijn te analyseren waarin zij hun geld het beste kunnen beleggen, mét alle politici die hard bezig zijn een sterk economisch beleid te vormen zonder dat het ten koste gaat van andere essentiële maatschappelijke onderwerpen zoals onderwijs en zorg, mét alle topmannen van internationals met hun arrogante bijna hufterig gedrag waarbij de ethiek het onderspit moet delven van de gierigheid van het verdienen van geld...
Voedselcrisis? Ach man, dat is pas over tientallen jaren! En de mensen die nu honger lijden in derde wereld landen? Dat is de macht van god!
Energiecrisis? Nou, uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er een kans is dat er toch meer olie in onze planeet zit dan wij hadden verwacht. En wanneer de olie op is? Tja...dan krijgen we misschien de realiteit zoals die in Mad Max werd gepresenteerd. Ach, de kans is groot dat wij dan toch al dood zullen zijn dus dat is niet ons probleem!

Wat mij betreft mag het kapitalisme gerust falliet gaan. Gooi het monetair beleid omver en laat economen en wiskundigen maar andere modellen ontwikkelen, in de hoop dat er wellicht ooit een samenleving ontstaat waarbij de gierigheid van de mens niet in de schoot geworpen wordt...Want gierigheid is nog altijd 1 van de 7 zonden.

Mensen, ik wens ieder een fijne dag toe! Geniet van het heerlijke weer. Een dikke knuffel van Halbe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten