vrijdag 28 januari 2011

Nederland in de rel - een nieuwe missie naar Afghanistan

Het is weer eens tijd voor een heerlijk politiek beladen blog over een actueel onderwerp. Nederland is namelijk in de rel want de nieuwste missie naar Afghanistan, Kunduz is goedgekeurd door onze regering. Militairen worden naar erheen gestuurd om ondersteuning te bieden bij het opleiden van politie-agenten. En natuurlijk zijn er weer een hoop mensen die hard schreeuwen hoe slecht dit is.

Ik vind het altijd bijzonder wat voor argumenten er worden gegeven. Het voornaamste argument dat ik tegenkom is "dat zij eens zelf hun zonen erheen moesten sturen". Het is een feit dat de politiek in zekere zin bepaald over de levens van andere mensen. Wat mensen echter vergeten is dat wij de luxe hebben om te leven in een land waar je zelf bepaald wat voor vak jij als persoon uitoefent. Iedereen die ervoor kiest om een militair beroep uit te oefenen, kiest hier bewust voor.
De missie is goedgekeurd door onze regering en ik hoor net al op het nieuws dat 200 leden hun lidmaatschap van groenlinks per direct hebben beëindigd. Toegegeven, ik kan de symboliek van zo'n actie zeker waarderen. Maar heeft het ook een daadwerkelijk toegevoegde waarde aan deze kwestie? Waarom kunnen wij niet accepteren dat wij daadwerkelijk iets kunnen betekenen wat zich in Afghanistan gebeurd? Waarom is de wereldvisie van mensen zo bekrompen?

Het enige argument dat ik enigszins sterk vond was die van de SP: "wij zijn tegen deze missie omdat wij het niet moreel verantwoord vinden om mensenlevens in te ruilen voor economische invloed in dat gebied". Een bijzonder sterk argument, maar opnieuw getuigt dit van een beperkte visie op de zaak.
Als eerste wordt er niet gesproken over een militaire missie, de opzet is dusdanig dat de militairen die erheen worden gestuurd puur ter ondersteuning zijn voor het opleiden van politieagenten. Een lange termijn gevolg is inderdaad een grotere invloed op het wereldtoneel door ons aandeel in bepaalde missies dat door verschillende naties wordt uitgevoerd en logischerwijs kun je inderdaad stellen dat wij er economisch op vooruit gaan. Dit lijkt mij echter een positief argument voor deze missie, want vooruitgang in de economie brengt een vooruitgang teweeg in de welvaart.

Ten tweede moeten wij als westerse wereld onze verantwoordelijkheden nakomen - gesproken over moraliteit. De inval van Afghanistan is zoals wij weten voortgekomen uit de bekrompen visie van Amerika dat ieder land wilde invaderen dat een potentiële bedreiging kon zijn voor de zogenaamde vrijheid van het land. Wij hebben dit land geinvadeerd en dan is het onverantwoord om zomaar weg te gaan. Daarnaast is er wel degelijk sprake van een positieve ontwikkeling van het omvergooien van een bewind dat door moest gaan voor een overheid, maar nooit de bevolking vrijheden heeft gegeven zoals dat behoort in het huidige tijdperk van de mensheid. Wij kunnen bijdragen aan deze vrijheden en het bezorgen van stabiliteit in die regio, is dat geen goede reden voor een missie uit het oogpunt van humaniteit? Dat wij hier in Nederland een goed leven hebben betekent niet dat dit voor ieder mens in de wereld geld en is het niet belangrijk uit het oogpunt van moraliteit dat wij ieder mens op deze planeet een goed leven kunnen bieden?
Ten derde is er het argument dat wij moeten bezuinigen. Het loon van al die militairen moet echter wel worden betaald, of deze militairen zich hier in Nederland bevinden of uitgezonden zijn naar een ver land maakt hiervoor weinig uit.

Schreeuwen om aandacht is altijd leuk, maar het heeft helaas geen toegevoegde waarde aan deze kwestie. Argumenten zijn er te over, maar ijzersterke argumenten schieten tekort. En zelfs een sterk argument zoals de uitspraak van de SP kan worden weerlegd. Kortom, het is een goede zaak dat wij als Nederland ons bevinden in gebieden van het wereldtoneel!

Mensen, ik wens ieder een fijn weekend toe!
Dikke :grouphug: van Halbe - wereldverbeteraar pur sang

Geen opmerkingen:

Een reactie posten