donderdag 1 juli 2010

De ethiek van macht

Ethiek en macht - twee tegenstellingen die toch raakvlakken met elkaar hebben. Waar ethiek de essentie is van het moraal dat wij mensen hebben ontwikkeld in bepaalde onderwerpen, is macht het tegenovergestelde waarbij een individu het alleenrecht heeft op een bepaald onderwerp.
Een dicator heeft het alleenrecht van het besturen van een land, zijn macht is ontoereikend.
Maar een "individu" kan ook in de breedste zin van het woord worden toegepast. Bedrijven hebben ook vaak téveel macht in hun branch. Wat te denken van een GlaxoSmithKline die de nodige wetenschappelijke onderzoeken heeft gemanipuleerd zodat hun producten in een positiever daglicht komen te staan op de markt - of een BP die niet maalt om het milieu getuige de olieramp dat mogelijk mettertijd de grootste van formaat in de geschiedenis van de mensheid zal worden.

Vanavond was er op netwerk een fascinerende maar vooral ontstellende documentaire over onze energiemaatschappijen. Wij als westers land (en van oudsher nog christelijk ook!) hebben een beeld van onszelf gemaakt dat wij altijd een heel groot moraal hebben als het aankomt op het beleid van arbo en milieu. Niet voor niks zijn wij altijd "het beste jongetje van de klas" en staan wij altijd vooraan wanneer wij 's werelds grootste misdadigers berechten in ons internationaal strafgerechtshof in Den Haag.
Wat mij altijd verbaast is dat de waarheid ons altijd inhaalt en laat zien hoe ons land rijk is geworden (en nog steeds wordt?) door op subtiele momenten een oogje dicht te knijpen. Natuurlijk allemaal in het belang van onze economie want ja, geld wilt iedereen.

Onze nederlandse energiemaatschappijen kopen kolen in. Nu is dat niet zo vreemd, aangezien het nog steeds een rendabele methode is om elektriciteit op te wekken. En milieuvervuilend zal het zeker niet meer zo zijn, zoals vroeger gebeurde op al die stoomboten, daarvoor kunnen wij onze technologie bedanken.
Echter is de oorsprong van deze kolen nogal discutabel. Uit onderzoek gedaan door netwerk blijkt namelijk dat een groot deel van deze kolen worden gekocht door een bedrijf dat eigenaar is van een kolenmijn in Colombia.
Zoals wij weten is Colombia niet het stabielste land van de wereld met diens problematiek rondom de FARC, para-militairen en natuurlijk de wens van de regering om deze hard de kop in te drukken waarbij vast en zeker enkele keren een onschuldige om het leven zal zijn gekomen...

Eerlijk gezegd heb ik nooit geweten dat er nog kolenmijnen bestonden in Colombia, totdat ik een aantal dagen geleden hoorde in het nieuws dat er mensen waren omgekomen. Hoe triest ik het ook vond voor hun nabestaanden, des te ruwer was de ontwakening in de realiteit dat ook daar nog steeds mensen in mijnen moeten werken en naar mijn weten is dat echt niet arbotechnisch verantwoord conform de wettelijke eisen die wij hier in Nederland hanteren!
Afgezien van dit feit, was ik compleet overdonderd over het feit dat deze bedrijven hun macht misbruiken en deze zelfs proberen uit te breiden over de ruggen van alle colombianen die in de omgeving wonen. Alsof die mensen niet genoeg problemen hebben, is dit toch wel de kers op het toefje slagroom.

En onze energiemaatschappijen maar pretenderen hoe ethisch zij wel niet zijn en begaan met ons milieu. Milieu is zeker belangrijk, maar is het niet net zo belangrijk dat ieder mens dat leeft op onze planeet recht heeft om te mogen leven in een vrij land zoals wij hier in Nederland al decennia lang mogen doen?
Zo ja, waarom doen deze bedrijven dan zaken met diezelfde bedrijven die mensenrechten schenden?
Het zijn mensen van dezelfde soort zakkenvullers die de probo koala van oliemaatschappij Trafigura hebben weggestuurd en dus hun troep maar ergens in een afrikaans land hebben gedumpt in de verwachting "dat niemand het zou weten". Nou, we hebben het geweten - evenals de rest van de wereld. Iedereen heeft kunnen "meegenieten" hoe arme mensen het slachtoffer werden van bedrijven die pretenderen "ethisch" te zijn.

De ethiek van macht kan goddelijk worden genoemd mits deze op een deugdzame wijze wordt toegepast. Een bedrijf dat durft te investeren in het verbeteren van arbeidsomstandigheden en ook oog heeft voor milieu is naar mijn idee een voorbeeld hoe een bedrijf zou moeten werken. Het kost geld, maar is geld dan echt zo belangrijk zodat andere zaken zoals ethiek onbelangrijk wordt?
De ethiek van macht is in onze huidige (globale, westerse) maatschappij soms ver te zoeken. Waar gaat dit eindigen?

Mensen, ik wens ieder voor de rest een hele fijne avond! Geniet van je vrijheid en voel je uitverkoren, want wij hebben nou eenmaal het geluk om te zijn geboren in een land van mogelijkheden en vrijheid en geen land vol onmogelijkheden en beperkte vrijheid.
Een dikke knuffel van Halbe - de wereldverbeteraar pur sang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten