woensdag 2 februari 2011

Macht, manipulatie en vrijheid - Egypte vs. Mubarak

Langzaam maar zeker is zich een wonderbaarlijk fenomeen aan het voltrekken. Diverse volkeren worden zich bewust van de macht waarover zij als volk beschikken en zijn in staat om deze macht te gebruiken!

Ik vraag me nu af, waarom is dit nog nooit eerder gebeurd? Welk mechanisme is verantwoordelijk dat diverse machtsfiguren nog tot heden aan de macht zijn? En wat is zich nu precies aan het voltrekken onder deze volkeren?
Laten we eens analyseren wat zich allemaal ervoor heeft afgespeeld. Deze volkeren zijn jarenlang misleid door hun leiders. En blijkbaar zijn de mensen hier ook nooit bewust van geweest, want zij waren teveel bezig met hun eigen leven. Het is triest, maar een volk kan je op een vrij simpele manier manipuleren. Kijk alleen maar hier in Nederland wat zich de laatste paar jaren heeft voltrokken. De perceptie van mensen en de reflectie van de zogenaamde abstracte publieke opinie is essentieel voor de gemoedsrust van mensen. Nu wil ik niet simplistisch kritiek geven op machtige mediaapparaten zoals de telegraaf, maar het is de structurele toevoer van informatie die het beeld van mensen langzaam maar zeker vormt en dat is logisch want wij mensen willen ons nou eenmaal tot een zekere zin conformeren aan de maatschappij! Een persoon die dat niet wilt heeft zéker een psychopathologie onder de leden. Gelukkig lijdt tegenwoordig elke nederlander wel aan een psychologische ziekte, dus dat doet eigenlijk weer mijn argument teniet.

Afijn, afgezien van de bovenstaande sarcasme is het vrij simpel om te deduceren naar de effecten van een structurele toevoer van éénzijdige informatie. Meneer Wilders heeft hier goed gebruik gemaakt in zijn proclamatie van zijn partij van de selectieve vrijheid, door te wijzen op alle gevaren van de islam. Natuurlijk worden zijn argumenten bekrachtigd door het scala aan bekende terroristische aanslagen die in ons kort verleden zijn uitgevoerd en het oppakken van neerlands bekendste terrorist. Ja, het is essentieel om een scherp oog te houden op de ontwikkeling van extremisme. Maar is elke extreme vorm niet per definitie een potentie voor een pathologie? Te dun of te dik, beide kan je uiteindelijk aan doodgaan. Te arm of te rijk, beiden kunnen nooit genieten van de geneugten die het leven biedt. Zoals Aristoteles zei: het is de gematigde die het geluk zal vinden.
Maar we dwalen weer af van het onderwerp manipulatie. Hetzelfde is zich namelijk ook weer aan het voltrekken in Egypte waar zogenaamde "pro-Mubarak" aanhangers slaags raken met anti-Mubarak aanhangers. Hoe opmerkelijk is het wel niet dat er eerst 7 dagen lang wordt geprotesteerd tegen een regime zonder enige vorm van geweld of geluid uit een "pro-Mubarak-hoek" en opeens zijn daar deze aanhangers!?

Ok, laten we eens een interessant gedachte-experiment uitvoeren en stellen dat er daadwerkelijk pro-Mubarak aanhangers bestaan. Natuurlijk is het reëel dat deze bestaan, maar het is absoluut niet aannemelijk dat deze op de schaal bestaan zoals nu het geval is. Er wordt een illusie gecreëerd als schijn voor het bieden van steun aan het huidige regime.
Om even een leuke analogie te gebruiken, net zoals er schijn wordt opgewekt dat je hier in Nederland bang moet zijn voor iedere persoon met een hoofddoek en vooral als hij zijn spullen vergeet want dan moet je direct 112 bellen!
Conformatie is essentieel als sociaal mechanisme, naar mijn mening zelfs fundamenteel voor het saamhorigheidsgevoel zoals ik in een oudere blog heb geschreven waarin ik een analyse maakte over "de multi-culturele samenleving". Maar conformatie kan voor sommige machtsfiguren een manipulatiemiddel zijn voor het scheppen van een beeldvorming over iets dat niet per definitie gelijkwaardig is aan de realiteit. Het is leuk dat er zoiets bestaat als de publieke opinie, maar niet ieder mens zal elke dag van zijn leven denken aan zaken die geen directe invloed heeft op het leven van het individu. Pas als een object of situatie nabij ons is bemerken wij het bestaan van dit object of deze situatie op. En dan opeens zijn wij in staat om een verband te leggen tussen dit object en de informatie waarover wij beschikken dankzij de structurele toevoer vanuit de media. En opeens wordt het iedereen duidelijk waarom Wilders gelijk heeft en waarom Mubarak een geweldige president is.

Wat is de menselijke natuur toch iets moois en zo simpel, je zou er bijna krokodillentranen van huilen over de simpliciteit van de menselijke gedragspatronen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten