woensdag 8 september 2010

Nederland op zijn kop - een gespleten samenleving

Nederland staat op zijn kop, het is een feit. Hoe je het ook wend of keert, de multi-culturele samenleving is aan het veranderen tot in zijn kern. Dit is geen apocalyptische praat over een zogenaamde "dag des oordeels" die gaat plaatsvinden, nee dit is puur mijn visie op het Nederland van nu.

Twintig jaar geleden was alles simpel. Hoewel het aannemelijk is dat er ook toen sprake was van sociale problematiek zal deze in schril contrast staan met de sociale problematiek van ons land van vandaag. Vroeger werd deze onrust veroorzaakt door actuele problemen. Criminaliteit, werkloosheid, economie - kortom zaken die altijd normaal zijn binnen een samenleving.
Tegenwoordig zit een diepe kern van angst in onze samenleving. Vroeger kon je sociale controle op elkaar uitoefenen. Als iemand iets verkeerd deed, dan stap je erop af om die persoon aan te spreken. Langzaam hebben wij dit als samenleving afgeleerd, toen zinloos geweld in de media tevoorschijn kwam.
Saillant detail is dat de daders in sommige gevallen een buitenlands uiterlijk hadden.

Ik denk dat vanaf die tijd een lichte xenofobie is gaan nestelen in het gedachtengoed van onze samenleving. En 9/11 was de katalysator van dit gedachtengoed. Laten we niet vergeten dat het Pim Fortuyn was die in die periode de sociale problematiek op een duidelijke manier aan de kaak durfde te stellen. Toppunt van ironie is wellicht het feit dat hij uiteindelijk werd vermoord door een dierenactivist, vanwege dienst standpunten over de bont-industrie. Geprezen zij de mens!
Iedereen weet wat er daarna was gebeurd. Rene Steegmans is wellicht het bekendste slachtoffer van zinloos geweld. En als zondebok werd de Islam bestempeld. Ja, de Islam is inderdaad een religie dat moeilijk samengaat met westerse idealen. Ja, de Islam is inderdaad fundamentalistisch, dat is juist de ideologie van deze religie. Is deze religie dan per definitie slecht? Is er sprake van een inherente aansporing tot volkerenmoord? Niet per definitie. Natuurlijk kennen we allemaal het welbekende Sbrenica-debacle waarin wij Nederlanders en grote rol hebben gespeeld. Jammer alleen dat in dit geval juist moslims het slachtoffer waren van deze wrede genocide. Xenofobie ten top!

Nu anno 2010 leven we in een multi-culturele samenleving dat gespleten is in de vele ethnische minderheden van ons land waarin de Islam de zondebok is geworden van onze sociale problematiek. Om de woorden van meneer Wilders in mijn mond te nemen: de Islam is een geweldadige religie.
Elk heilig boek van elke religie bevat in zekere zin een aanzet tot genocide met woorden als "andersgelovigen moeten bekeren tot het goede geloof of sterven als ketters". De kruistochten met diens verspreiding van het christelijk geloof is een voorbeeld hiervan. Net zoals de Islam nu zijn Jihad heeft. Neemt niet weg dat er genoeg moslims zijn die wél in staat zijn om hun geloof paralel te laten lopen met hun leven in een westerse samenleving. Hoe harder wij als samenleving zullen optreden tegen andersdenkenden, des te groter zal de vervreemding, de polarisatie worden van onze samenleving!

Wees niet bang om mensen aan te spreken. Ongeacht het feit dat je wel of niet zult worden begrepen door mensen, is dat geen reden om mensen niet aan te spreken op hun gedrag. Maar wees ook niet bang om in te grijpen als dit gebeurt. Ik verbaas mij over het feit hoe bang of eigenlijk moet ik zeggen egoïstisch mensen zijn als zij een gevecht op straat zien. Een gevecht is spannend, het is sensatie! Maar ingrijpen? Nee hoor mij niet gezien, stel je toch eens voor dat je gewond raakt...
Ik heb hier één simpele term voor: zwakte. Het macht van het individu is beperkt, maar op het niveau van het individu evenredig met een ander individu. Om een oud spreekwoord in de mond te nemen: de samenleving, dat ben jij.

Mensen, ik wens ieder een hele fijne dag toe! Ik ga verder met administratie en studeren.
Een dikke knuffel van jullie wereldverbeteraar - Halbe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten