maandag 17 november 2014
Dood aan zwarte piet! Landverraders, verenig u!
De cultuur is ontstaan als een klok, binnen een mantel van grovere, lagere stoffen: onwaarheid, geweldadigheid, onbeperkte expansie van alle afzonderlijke ego's, van alle afzonderlijke volken hebben deze mantel gevormd. Is het de tijd om hem nu weg te halen? - Friedrich Nietzsche, Menselijk al te Menselijk, pagina 161.
Gezien de huidige ontwikkelingen rondom het fenomeen zwarte piet kan ik het niet laten om een korte doch krachtig schrijven hieraan te wijden.
Laat ik een ding voorop stellen: ik hanteer een volstrekt neutraal standpunt binnen de zwarte piet discussie. Echter hoor ik de vele argumenten aan van beide partijen, waarvan het meest gehoorde argument uiteraard die van traditie en cultuur is. Iedere zwarte piet fundamentalist begint dan ook diens retoriek door te verwijzen naar deze thema's. Eigenlijk is dat heel raar, want is het primaire uitgangspunt niet dat het in essentie een kinderfeest is? Als ik echter de vele discussies volg, dan raakt dit uitgangspunt direct overwoekerd door de woorden 'cultuur' en 'traditie', want dat is het énige waar uiteindelijk mensen over zeuren: verdwijning van de Nederlandse cultuur, toch?
Wat ik nog het meest fascinerend vind is dat ik niet één keer, maar diverse keren een landverrader bent genoemd, omdat ik een neutraal standpunt in acht neem binnen de zwarte piet discussie. Hoe hilarisch is dat wel niet?! Als je niet vóór zwarte piet ben, dan ben je klaarblijkelijk tégen zwarte piet en dan ben je direct een landverrader. Wow, bekrompen redenaties ten top! Is dat soms de nieuwe strijd der volkeren anno 2014? Strijden voor jouw cultuur?
Als ik mag afgaan op de zorgwekkende ontwikkeling waarin het nationaal-socialisme groeiend is in de vorm van de aanhang van de politieke partij PVV, dan staat onze cultuur enorm onder druk.
Of is hier sprake van een bepaald perceptie op onze cultuur?
Ik kwam een tijd geleden dit artikel tegen, waarin kritische noten worden geplaatst over begrippen zoals cultuur en erfgoed.
Persoonlijk heb ik al in 2011 geconstateerd dat er sprake is van een identiteitscrisis onder bepaalde lagen van de Nederlandse bevolking. Het was dan ook voor mij persoonlijk het begin om na te denken over het concept cultuur. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat cultuur enkel een psychologisch construct is. Het is zoals een mooi engels spreekwoord het zegt: it is all in the eye of the beholder. Simpel vertaald als: het is enkel dat wat degene die observeert aanschouwt.
Natuurlijk kan je kijkend naar de geschiedenis een verband leggen tussen bepaalde thema's en de invloed ervan op de ontwikkeling van cultuur. Als van oudsher boerenland zijn molens en klompen culturele voorwerpen van de Nederlandse cultuur; dat betekent niet dat de Nederlandse cultuur voorgoed verbonden is aan deze voorwerpen. Dat zou namelijk betekenen dat ons culturele erfgoed na WO2 voorgoed vernietigd is vanwege de verdwijning van het dragen van klompen en het dragen van 'schoenen'.
Nee, mijn beste lezer, de cultuur van een land is nét zo veranderlijk als diens samenleving die uiteindelijk de cultuur vormgeeft.
Ik verwijs jou graag naar dit artikel waarin 15 feiten over zwarte piet worden gepresenteerd. En als mijn uitgangspunt nog steeds niet duidelijk is: neem een standpunt in, wees voor of tegen zwarte piet en ga de discusie aan met de ander, maar hou het wel redelijk.
Afgelopen zomer, voordat de gemoederen in beslag werden genomen door Oekraïne, werd het nieuwe uiterlijk van zwarte piet gepresenteerd. Als hiermee consensus kan worden bereikt tussen beide groepen, dan ben ik volledig voor, want wat iedereen aan het einde van de dag vergeet, na alle discussies tussen pro en anti zwarte pieten, is dat het een kinderfeest is en dat kinderen blij moeten worden gemaakt. Consensus bereik je pas door het dialoog met elkaar aan te gaan, door te geven en nemen.
En dat is helaas een waarheid die een groep mensen in Gouda niet heeft begrepen, gezien de vele kinderen die verdrietig werden.
Vele mensen vergeten dit gegeven nog weleens, maar wisten jullie dat wij leven in een multi-culturele samenleving? En nee, tradities zijn niet heilig. En nee, de Nederlandse cultuur behoeft geen bescherming, want zij wordt elke dag vormgegeven door jij en ik. Laten wij elkander respecteren en het dialoog met elkaar aangaan.
Tradities hebben ooit een functie gehad, maar er een tijd dat deze geen functie meer heeft binnen een samenleving. Daarom eindig ik dit schrijven met deze historische woorden: Dood aan zwarte piet! Landverraders, verenig u!
Mijn vrienden, laten wij het netjes houden als het aan komt op de zwarte piet discussie. Mij boeit het écht niet of je voor of tegen zwarte piet bent, ik vind het enkel belangrijk dat het fatsoen wordt gehouden. Persoonlijk vind ik het een triviale zaak, er zijn veel belangrijkere dingen die aandacht vergen.
Ik wens jullie allen een hele fijne avond toe, een dikke knuffel van jullie wereldverbeteraar, Halbe!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten